Príprava kávy vraj siaha až kamsi do 15. Storočia. Za ten čas sa veru vystriedali rôzne spôsoby jej prípravy, mnohé sa zachovali do dnešných čias.
- Káva varená v „džezve“ – špeciálnej spravidla medenej nádobke s dlhou rúčkou. V nej sa klasická mletá káva zaleje studenou vodou, pridá sa cukor a na pomalom ohni sa nechá pár krát speniť. Použitá kávy by mala byť úplne jemne zomletá, aby vynikla aróma kávy. Podáva sa priamo v tejto džezve spolu s vyhriatou šálkou na kávu, aby sme si mohli postupne odlievať z nádoby do šálky a pomaličky vychutnávať kávičku.
- Káva varená v „koťogo“ kávovare- tento typ známy už dávno- hoci nepochádza pôvodom z Maďarska- mnohí ho poznajú práve odtiaľ. Je to nádoba zložená z troch častí. Spodnej nádoby, do ktorej ide voda, na túto časť ide zásobník mletej kávy a na vrch sa upevňuje prázdna časť, do ktorej sa tlakom bude dostávať káva. Varí sa na pomalej teplote a postupne vďaka fyzikálnym zákonom vystúpi voda zo spodnej nádobky cez mletú kávu do hornej nádoby. Prevedenie tohto typu býva rôzne: sklenené, keramické, nerezové. Vždy má svoje miesto v mnohých rodinách. Aj ja z času na čas siahnem po tomto spôsobe prípravy kávy.
- Prekvapkávaná káva z kávovaru je ďalším spôsobom prípravy kávy. V tomto sortimente je veľký výber. Princíp je jednoduchý. Voda z jednej časti sa nahreje a prejde cez kávu smerom nadol a získame kávičku. Postup pohybu vody je odlišný od predošlého spôsobu. Káva takto získaná je v podstate bez peny, ale zachová si vôňu aj silu.
- Pressovar- súčasť kaviarne, reštaurácie aj domácnosti. Čoraz častejšie sa využívaný. Kupuje sa podľa jedného ukazovateľa- tlaku pary, ktorá prechádza kávou. Za pár sekúnd urobí fantastickú voňajú kávičku s hustou penou. Výber je veľký. Množstvo značiek aj cenových relácii.
Výber je veľký, vždy ale kvalita kávy závisí hlavne od nej samotnej. Zo zlej kávy ani ten najlepší kávovar nevyčarí chutný mok. Dajme si preto záležať na jej výbere.