Mikrovlnná rúra
Toto zariadenie funguje vďaka magnetrónu. Je to zariadenie, ktoré vyžaruje mikrovlny. Tieto vlny pôsobia na molekuly vody, ktoré sú vždy v každej potravine. Tieto molekuly sa začnú pohybovať a zrážať, z ktorých sa kinetická energia premení na tepelnú energiu. V dôsledku toho sa jedlo ohrieva. Samozrejme, v tomto prípade je výrobok mierne vysušený. Magnetron nie je jediným dôležitým prvkom v mikrovlnnej rúre. Môžu to byť tiež zdroje infračerveného žiarenia, ktoré zabezpečujú funkciu grilovania v mikrovlnnej rúre. Takéto modely sú drahšie, čo je logické. V skutočnosti funkcia grilu výrazne zvyšuje rozsah jedál, ktoré sú k dispozícii na varenie v mikrovlnnej rúre.
Niektorí ľudia sa obávajú mikrovlnných rúr a odmietajú jesť potraviny vyhrievané mikrovlnami. Myslia si, že je to škodlivé. Takže ožarovanie mikrovlnami môže pokaziť potraviny, a možno nie. Existuje však takáto možnosť. Niet divu, že výrobcovia inštalujú tieňovú ochranu. Mimochodom, pred vstupom na trh musí byť mikrovlnná rúra certifikovaná pre elektromagnetickú bezpečnosť.
Elektrické pece
Elektrická pec ohrieva jedlo pomocou infračerveného žiarenia emitovaného elektrolytmi. Tu nie je žiadne elektromagnetické žiarenie. Vlny zahrievajú všetko, čo ich môže absorbovať, takže všetky výrobky umiestnené v rúre sú rovnomerne zahrievané. Na rozdiel od mikrovlnnej rúry tu môžete umiestniť kovové nádoby a samotné odparovanie vlhkosti tu nie je tak intenzívne.Pokiaľ ide o rozmery, prakticky neexistujú rozdiely. Obe zariadenia sú navzájom podobné, aj externe. Avšak hmotnosť mikrovlnnej rúry je väčšia vďaka použitiu ťažkého magnetrónu v nej. Otázku ceny … je ťažké posúdiť, pretože náklady sa môžu líšiť v závislosti od konkrétnych modelov.
Porovnanie
Mikrovlnná rúra je funkčnejšia. Okrem používania mikrovlnných rúr môžete tiež variť jedlo infračerveným žiarením, ale je to len vtedy, ak má funkciu grilovania. Elektrická pec používa iba infračervené vykurovacie telesá, nie je tam žiadny magnetrón. Takže záver je jednoznačný: mikrovlnná rúra je lepšia.