Máme pre vás pripravený recept, ktorým pripravíte porcie pre štyri osoby. Možno ste už niekedy v živote robili doma placky. Viete teda ako sa asi robia a tiež viete, že nie sú moc náročné na prípravu ani po časovej stránke. Poďme sa teda pozrieť na to z akých prísad budeme miešať cesto na tieto zemiakové placky s pivom.
Odvážime si zemiaky tak aby vážili zhruba tých 800 gramov. Pripravíme si dve väčšie vajíčka a múku si naberieme na dve polievkové lyžice. Najvhodnejšia bude jednoznačne hladká múka. Strúhanku budeme potrebovať na placky tiež a preto si z nej naberieme na jednu polievkovú lyžicu. Ako iste viete, do zemiakových placiek sa dáva aj cesnak. A preto ho nevynecháme ani my pri tomto recepte. Pri týchto zemiakových plackách zužitkujeme približne štyri až šesť strúčikov cesnaku. Je už na vás či máte radšej menej cesnakové alebo viac cesnakové. No a čo bude asi pre vás novinkou v zemiakových plackách je práve pivo ako ingrediencia. Toho si odlejeme od 80 mililitrov do sto mililitrov. Najvhodnejšie bude zvoliť svetlé pivo. Vezmeme si malú lyžičku a naberieme jednu plnú vegety a jednu plnú sušeného majoránu. Novinkou bude pre vás asi aj údené mäso v plackách. Toho by sme potrebovali približne okolo 150 gramov. No a napokon už iba soľ, mleté čierne korenie a olej, ktorý bude potrebný na vysmážanie placiek.
Zemiaky najskôr umyjeme, očistíme a nastrúhame najemno. Zemiaky majú tendenciu púšťať vodu a preto ak jej pustia veľa, treba ju zliať preč. V miske zamiešame nastrúhané zemiaky s vajcami a s múkou. Pridáme prelisovaný cesnak, strúhanku a vegetu. Nalejeme pivo, osolíme a prisypeme čierne korenie. Nakoniec už iba prisypeme údené mäsko, ktoré nakrájame vopred na menšie kocky. Prisypeme ešte majorán a môžeme celú zmes dôkladne premiešať.
Pripravíme si panvicu, na ktorú si nalejeme trošku oleja. Necháme ho aby sa poriadne rozpálil. Ak máte doma panvicu na dolky – čiže panvicu s dierkami – môžete ju pokojne použiť. Ak však máte iba obyčajnú panvicu, tvarujeme na nej z cesta okrúhle placky, ktoré necháme aby sa poriadne osmažili z jednej strany a potom ich obrátime aby sa osmažili aj z druhej strany. Placky by nemali byť hrubé a mali by byť osmažené do zlatista z oboch strán. Potom ich môžeme vybrať, priliať trochu oleja a dať smažiť ďalšiu várku placiek.
Môžete ich konzumovať len ako chuťovky alebo pokojne ako prílohu napríklad k mäsu. Je to len na vás. V každom prípade chutia naozaj dobre.